En hjärtstartare kan vara skillnaden mellan liv och död
- Karin Thyr Eriksson
- 5 juli
- 2 min läsning
På årsmötet fick styrelsen i uppdrag att undersöka om en hjärtstartare i byn behövs eller om sms-livräddare, hjärtstartare på andra platser på ön samt brandvärnet/räddningstjänsten/ambulans täcker behovet. Här följer en sammanställning av tillgängliga rön och statistik från Hjärt-lungfonden, Region Stockholm, Svenska HLR-rådet, Socialstyrelsen och European Resuscitation Council.
Plötsligt hjärtstopp är en av de vanligaste dödsorsakerna i Sverige. Varje år drabbas över 10 000 personer utanför sjukhus, och endast omkring 600 överlever. Det behöver inte vara så. Med rätt åtgärder – i rätt tid – kan långt fler liv räddas. En av de viktigaste insatserna? En tillgänglig hjärtstartare så att defibrillering kan ske inom fem minuter (den tid som Svenska HLR-rådet har som målsättning för hjärtstopp utanför sjukhus).
Vi i Kungsbryggan är inte undantagna. Här bor människor året runt, här vistas barnfamiljer, äldre och besökare. När minuter räknas kan en hjärtstartare i byn vara avgörande.

Tid är det som avgör
Forskningen är tydlig: vid plötsligt hjärtstopp minskar chansen att överleva med cirka 10 procent för varje minut som går utan behandling.(Källa: Hjärt-Lungfonden)
Efter bara 5 minuter börjar hjärnan ta permanent skada av syrebristen. Efter 10 minuter är överlevnadschansen mycket liten – om inte defibrillering (stöt från hjärtstartare) har skett. Ambulans och ambulanshelikopter – inte tillräckligt snabba.
På landsbygden och i mindre samhällen som Kungsbryggan är utryckningstiden från ambulans ofta 20-30 minuter eller mer, beroende på tillgänglighet, trafik och färdväg. Ambulansresurserna för Ekerö utgår i första hand från Bromma, men kan även komma från Kungsholmen eller längre bort.Ambulanshelikoptern i Stockholm är stationerad vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Enligt Region Stockholm ligger deras genomsnittliga insatstid på cirka 20 minuter från larm till patientens sida – om väderförhållanden och tillgång till landningsplats tillåter.(Källa: Region Stockholm – Ambulanshelikopterverksamhet, 2022) Det betyder att även den snabbaste hjälpen i många fall kommer för sent om inte hjärt- lungräddning och defibrillering påbörjats av personer på plats.
Socialstyrelsen konstaterar:“Det är tiden från hjärtstopp till defibrillering som avgör överlevnad, inte var ambulansen befinner sig.”(Källa: Socialstyrelsen, “Vård vid hjärtstopp utanför sjukhus”)
Argument för en hjärtstartare i byn
En hjärtstartare (defibrillator) som är placerad centralt och tillgänglig dygnet runt, kan användas av lekmän utan medicinsk utbildning. Moderna hjärtstartare ger tydliga röstinstruktioner och är designade för att vara säkra och enkla att använda. I kombination med hjärt-lungräddning (HLR) kan en snabb insats med en hjärtstartare öka överlevnaden upp till 70 procent.(Källa: European Resuscitation Council, 2021)
Att ha en hjärtstartare i byn är inte en “kanske-behövs-någon-gång”-lösning. Det är en livsviktig investering i trygghet – och i varandra. Vi vet aldrig när hjärtat stannar. Men vi kan välja att vara redo.
Inför förnyelse av hjärtstartarens abonnemang
När det nu är dags att förnya hjärtstartarens serviceavtal kommer vi att undersöka möjligheten att förhandla det befintliga avtalet för att säkerställa bästa möjliga villkor. Samtidigt se över om andra aktörer på marknaden kan erbjuda en likvärdig tjänst till lägre kostnad – inklusive underhåll, support och service.
Syftet är att både säkra byns trygghet och hantera resurser ansvarsfullt.
Sammanfattning
Plötsligt hjärtstopp är akut – varje minut utan hjälp minskar överlevnadschansen med 10%.
Hjärtstartare tillsammans med HLR kan öka chansen att överleva upp till 70%.
Ambulans och helikopter har insatstider på 15–20+ minuter – det är ofta för sent.
En hjärtstartare i byn kan rädda liv.
Comentários